lördag 2 oktober 2010

Goda grannar.

I morse åkte hela familjen till Överby för att handla hörselskydd till barnen så att dom också kan vara med och riva lite. Efter det drog vi på loppis på Onsjö... en av dom minsta loppisar jag sett, jag har nästan mer prylar i bagaget på min bil. Vi drog sedan till ytterligare två loppisar och handlade bland annat en postlåda, några böcker, en spegel och lite annat smått. På sista loppisen vi besökte så träffade vi en av våra nya grannar, Peter, som är någon slags scoutledare eller liknande. Han erbjöd att köra hem prylar till oss ifall vi hittade några stora saker som vi ville köpa. Men det gjorde vi inte.
Sedan bar det av till huset, där satte vi igång med att städa upp efter min destruktion av vägg. Det blir jävligt mycket tegel! Vi kastade ut det genom fönstret och det blev en skaplig hög där ute... och detta är bara en halv vägg, så vi har en vägg kvar av tegel, plus en toalett av trä kvar att riva.
 
Sedan kom två andra nya grannar, Eva och Ingvar, och gav oss en blomma och hälsade oss välkomna till området! Sedan kom Pepas fru Annas syster (Pepas svägerska kanske det heter då?) och hämtade skåpluckor som Pepa skulle ha. Och i samma veva kom Timo för att fixa lite med glasblocken bredvid ytterdörren... och då kom även en annan granne, Håkan, som ville visa mig en detalj om vår tomtgräns, som användes av honom och han hade fått tillåtelse av dom förra husägarna till detta så han ville kolla vart vi stod i frågan. Det var inga som helst konstigheter med det och vi kom överens bra. Ingen mening att börja bråka om någon stackars meter tomt i ett hörn. Han skulle dessutom sätta upp ett staket där så att våra barn inte kan trilla ner.
 
 

Det har varit mycket folk i och omkring huset idag! Kul!

Förutom att kasta ut tegel och trä så har vi börjat riva ner toaletten också. Välbyggda väggar av kraftigt trä i två till tre lager, vass, ståltråd, hönsnät, puts och tapet. Huset lär ju väga mer än mig!

Jag trampade på en tretumsspik som satt i en bräda också, hela spiken åkte in i skon, precis bredvid min häl! Missade med bara någon millimeter. Jag trodde det var spiktrampskydd på mina skor men tydligen är det inte det.

fredag 1 oktober 2010

Mera hôl i vägga änna!

Idag lånade jag med en bilmaskin från jobbet och fortsatte att riva väggen mellan vårt sovrum och Izabelles rum. Det är varmt och jobbigt med dammskydd så det blir många pauser, och att jobba utan skydd mot dammet går inte för jävlar vad det dammar! Imorgon skall vi kasta ut allt tegel, det får hamna på gräsmattan så länge, den gräsmattan skall ändå bort sen för att bli en parkering så det gör ju inget med lite tegel... det är förresten inte så lite heller. Det jag rivit nu är ju bara en av fler väggar som skall bort och det känns redan som att det är massvis med tegel att kasta ut.





Jag kastade också ut allt trä som en gång var ett kök, gött att få det ur vägen. En 10-årig grabb som bor tvärs över vägen ville gärna vara med och kasta ut köket men det finns ju inget staket vid balkongen så jag ville inte ha han springande där, så tyvärr fick jag avböja hans hjälp. Han vill säkert vara med på något annat sen för han har frågat massa saker om vad vi gör och när vi skall flytta in och om han får hjälpa till med något. Han kommer bort en sväng nästan varje gång jag är där :) Jag kanske skulle kunna ha han som radio, för han är mycket pratglad :)

Nu är Sofia borta vid huset och grejar, så det kanske blir ett blogginlägg till senare ikväll också.  

torsdag 30 september 2010

Hôl i vägga!

Idag var en El- och VVS-firma på besök för att kika vad vi ville göra. Vi fick ett riktpris för att dra om nästan all el samt vatten och avlopp. Alltså en total renovering/utbyte av det. Lika gött att få det gjort direkt så man vet vad man har sen. Innan det dras om så måste vi först riva de väggar som skall rivas, bygga upp dom nya och bestämma plats för toalett, badkar etc i det nya badrummet, och även bestämma var kontakter etc skall sitta.

Senare på kvällen så började jag riva ner väggen mellan Izabelles och vårt rum. Det var ju ganska kul med yxa! Men imorgon skall jag ta en Hilti och mejsla lite, jag tror det är smidigare, fast yxa är ju förstås mer macho.. dynamit är nog mest macho faktiskt, men jobbigt att ha ett hus utspritt över hela Vänersborgs kommun.



Jag drog igång värmen i huset förut för första gången sen vi köpte det, och jävlar vilket bra drag det var i dom gamla goa elementen! Det är ju även ett jävla drag i fönstren så det måste vi fixa snarast! Helst igår!
Någon som vill sätta upp tätningslister så är det bara att säga till! :)


Sen kom Krister på besök också, och vi gick runt i huset och glodde och jag förklarade vad som skulle bli vad... sen var det nästan natt.

onsdag 29 september 2010

Bilder! :)

Nu jävlar funkar bilderna! Åtminstone på mina inlägg, men Sofia fixar nog med sina sedan också.

Inga bilder :(

Vi ber om ursäkt för att bilderna inte går att se! Det verkar ha blivit något galet när vi flyttade bloggen igår. Jag ska försöka fixa det ikväll.

tisdag 28 september 2010

Kommentarer!

Nu går det förresten att kommentera inläggen, det var en inställning som jag missat!

Rivning

Idag rev jag ner resten av köket på övervåningen, det som skall bli Alexanders rum. Med en nyinköpt tigersåg gick jobbet galant! Nu är det bara kvar att kasta ut allt trä till containern och köra plastmattor och gamla tapeter till Återvinningen. Sen börjar ju det roliga med att riva ner hela väggar av betong, flytta dörrar och annat som kanske är kul. Diskbänken är kvar också förstås, men den får jag ta ut när rörkrökarn varit här och pluggat igen rören.




Jag sågade även upp en bit av golvet i mitt och Sofias blivande sovrum, för att kolla om det var fukt under brädorna. Det var som tur var torrt så hoppet finns kvar att slippa riva ner hela huset :)
Det syns väldigt väl att det har varit en fuktskada som antagligen beror på dålig tätning på lilla balkongen. Den balkongen får också genomgå en liten renovering.



Det gamla kärnkraftverk...ehh...kylskåpet ser ut som något förhistoriskt, och det är det säkert också...

Det kom en gubbe förbi precis när jag skulle bära in saker från bilen till huset, han var ganska långt ifrån nykter men tyckte att vi skulle hyra ut ett rum till honom. Jag förklarade att vi gör om det till ett enfamiljshus och vi har inga planer på att hyra ut något, vilket han vägrade att förstå. Han blev lite ilsken och började babbla om att han skiter ju i mig och hur jag tänker bygga etc, och han sade att han kunde bo i en koja.... "jaja gör du det" sade jag, "bygg en koja men inte i vår trädgård".

"Jag får väl fråga dom andra jävla kommunisterna här då!!!"
ropade han och vinglade iväg igen muttrande något som jag inte hörde. Tyvärr tog jag inget foto på gubben.

Vilodag typ.

Idag blev det en vilodag ifrån arbetet med huset. Det enda synbara som har hänt idag är att jag fixade dit en container där vi kan kasta träet som en gång var ett kök.

En del icke synbara saker har vi hunnit fixa med ändå, bland annat fyllt i bygganmälan till kommunen eftersom vi tänker riva eventuella bärande väggar och ersätta med stålbalk. Men än vet vi inte helt säkert om det är bärande, så vi kanske inte ens behöver anmäla. Det skall vi ta reda på imorgon.

En El- och VVS-firma är kontaktad och skall komma och bedöma läget för en offert senare i veckan. Ett konto på Byggcenter är upprättat, så nu är det bara att beställa byggmaterial så klockera stannar som Pompe skulle sagt.

Fru Sofia har varit hemma med en febrig Alexander och har fixat med lite telefon- och kontorsarbete hemma som att organisera diverse papper, anmält påkoppling av el och sophämtning etc. Även garaget är uppsagt men det var visst uppsägningstid på 3 månader fick Sofia reda på av en snäsig tant på Vänersborgsbostäder.

Imorgon skall jag slå sönder köket i ännu mindre delar och kasta ut det i containern.

måndag 27 september 2010

Renoveringsdag 2

Idag fortsatte vi vårt material- och verktygs-anskaffande genom börja dagen med att åka till Överby och där besöka både Coop, Rusta och Harald Nyborg. Vi handlade bl.a. en fogsvans och nåt annat stort jävla såg-helvete, en kniv till mig, tapeter till lill-toan nere och fondväggen i Izabelles rum, Treo (också till mig), tapetbord, penslar och lite andra livsnödvändigheter.

Sen drog vi med alla grejerna till huset och fortsatte demoleringen, *ehm* demonteringen menade jag, av övervåningen. Jag drog en dubbel Treo, mutade barnen med kexchoklad och sen högg vi i av hjärtats lust. Faktiskt så var barnen jätteduktiga, speciellt Izabelle som gick loss med kofot(!) och bände bort masonitskivorna från golvet. Hon har ett härligt jävlaranamma i sig som hon plockar fram när hon vill :) Barnen hjälpte till att städa undan också och på kort tid fyllde vi fyra sopsäckar med gamla tapeter och bös.





Som ni ser på bilderna ovan så under plastmattorna och masonitskivorna så fann vi ett trägolv som förmodligen varit ganska fint en gång i tiden. Vi kommer att lägga annat golv över, men det blir ett bra och stabilt underlag för det nya golvet.


Micke fortsatte senare på eftermiddagen/kvällen med att ta ner köket i det som ska bli Alexanders rum, först med hjälp av Alexander och senare med hjälp av vår kompis Mojje.




söndag 26 september 2010

Renoveringsdag nr 1

Nu har vi varit husägare i lite mer än ett dygn så det är hög tid att börja renovera! Vi packade in oss i bilen och drog till Torp i Uddevalla för att handla lite verktyg, färger och spackel bland annat. Vi tog en ganska ordentlig sväng inne på Bauhaus, där vi kikade på tapeter, golv, badrumsinteriör etc. Massvis med saker vi kan välja mellan nu! Riktigt kul!


Jag började med Izabelles rum först eftersom det ligger längst in på övervåningen, först ut med golvmattan som var ganska enkelt att bända upp, därunder fanns det masonit. Sedan slet jag ner tapeterna och där bakom fanns uppklistrade sidor ur dagstidningar från 1953-1954. Det mesta följde med tapeten men jag pillade lite försiktigt på vissa ställen så jag kunde ta kort på några av sidorna.



Efter detta gick jag loss i mitt och Sofias sovrum. Precis samma saker här, fula tapeter och gamla tidningssidor under tapeten och masonit under mattan. Imorgon skall jag ta bort masoniten också för vi skall lägga golvspånskiva under så vi får det jämt, stabilt och bra under laminatgolvet sen.





Alexanders rum är ju än så länge ett kök så där hann jag inte med så mycket. Jag monterade av alla luckor och bar ner till källaren, för dom har vi gett bort. Om någon vill ha en gammal spis och ett gammalt kyl så är det bara att komma och hämta. Funktion okänd men kom gärna och titta/testa om det är av intresse. Diskbänk finns också, duger säkert till något...



Imorgon skall jag fortsätta att riva ut köket. Riva är alltid kul.

Huset!




Efter år av drömmande, räknande, letande, tittande och budande så har vi äntligen köpt oss ett hus!

En dag så stod det bara där, så tryggt och stabilt uppe i slänten. En titt och vi var ganska sålda båda två. En bra mäklare, en annan budgivare som hoppade av och en schysst bankkontakt gjorde att affären gick väldigt fort. Några veckor bara från första bud tills vi hade nycklarna i handen. Nycklarna till vårt stora fina hus på nummer 36. :)

Huset är ganska gammalt, byggt 1935, och innehåller idag två lägenheter. Vi ska göra det till ett enfamiljshus och göra en stor upprustning invändigt.

Huset behöver renoveras ganska mycket, men det är torrt och stabilt och långt ifrån fallfärdigt. Alltså i bra skick, men alla ytskikt samt toaletterna och köket, är gammalt. Det enda som är skapligt nytt är vitvarorna och det är jättebra, för dels så kommer vi att kunna behålla dem sen och det sparar vi en rejäl slant på och så gör det att vi kan flytta in så fort vi är klara med övervåningen så att vi slipper stå med två boenden allt för länge. På övervåningen kommer vi att bygga ett badrum eftersom det idag bara finns toalett där. Vi kommer pga det ta ner en vägg, blåsa ut köket och göra det till sovrum och ta bort den gamla toaletten.

Lite gammal charm hoppas vi kunna bevara i renoveringen, som tex dörrarna inomhus som är jättefina men behöver ett nytt lager färg. Vi har en hel del renoverande framför oss, men det kommer att bli så fint när det blir klart!

Det är inte tänkt att vi ska göra precis allt själva utan vi kommer att ta hjälp av fackman för omdragning av elen och stammarna samt till badrummet. Vi har också flera fantastiskt goa vänner som har erbjudit sin kunskap och hjälp med renoveringen och det tar vi enormt tacksamt emot!!

Här på bloggen kommer vi båda två att skriva om renoveringen och annat kring huset. Vi kommer att lägga upp före- och efterbilder så att ni kan se hur arbetet fortskrider.