torsdag 30 december 2010

Badrummet och annat, 27-30 dec.

I början på veckan satte jag upp ytterligare gips i taket på Alexanders rum, nu är det bara en liten remsa kvar som skall dit. Väggarna är också klara förutom en liten remsa. Anledningen till dessa två saknade remsor är att de långa gipsskivorna är slut. Fler skivor får inköpas imorgon om det finns på något ställe som är öppet på nyårsafton. Coop kanske? Eller Cheapy?

I går kom elektrikern/rörmokaren och började dra in rören i badrummet. Jag borrade och bilade upp lite mer hål för både avloppsrör och vatten/el. Idag kompletterade han med en del extra kablar också som är till takbelysningen och en fuktstyrd fläkt till badrummet bland annat. Vi hittade på en del riktigt bra lösningar på lilla toaletten för att dölja en del av rören i väggarna istället, så det kommer nog att bli bra.

Jag hann med att byta däck på släpet också, och sedan åkte jag till Skara och köpte en dörr till badrummet, så nu kan jag äntligen sätta upp den på plats så alla reglar och skivor kommer upp där också.

Nu är det bara att sätta dit dörren, klä klart väggarna och taket i badrummet med gips, sen får snickaren ta över för att fixa med spackel, tätskikt, golvvärme och kakel. Japp, det blir kakel! :) Många svängar fram och tillbaks angående det, men nu är det bestämt att det blir vitt 25x40 matt kakel på väggarna, och mörk grått 33x33 på golvet.

Jag tänkte fixa dit dörren imorgon men det verkar som om jag skall vara förkyld istället. Så det blir nog så att Sofia startar nyårsafton med att slipa lite dörrar och fönster. 

Avlopp från handfatet och toaletten.

Lite vattenslangar på plats också.

Motorvägen ner genom golvet till utrymmet som skall bli el- och vattencentral.

En bortglömd tandborste låg bakom toalettstolen.

Bilat upp väggen i lilla toaletten för att dölja avloppet från övervåningen.

En gipsad vägg i Alexanders rum...

Ett gipsat tak i Alexanders rum...

måndag 27 december 2010

Fönsterskrapor är en helt värdelös uppfinning!

Jag, Sofia, har tagit mig an fönster och dörrar som mitt lilla projekt i den här renoveringen. I Izabelles rum var det rätt enkelt, för där var fönstren relativt nymålade så där behövde jag "bara" slipa lite och spackla igen nåt litet hål här och där innan jag kunde måla. Därför har hennes fönster varit färdigmålade i flera veckor.

I de andra rummen däremot har det varit kämpigare, för där har underhållet varit lika undermåeligt som i resten av huset. Fönstren har nog inte blivit målade sen 50-talet och färgen har spruckit och flagnat. -Fantastiskt bra, det här ska nog gå lätt!, tänkte jag när färgflagorna dröste till golvet i stora sjok när jag drog handen över karmar och foder. -Fan också!, tänkte jag när jag insåg att på de ställen där färgen inte hade lossat av sig själv, så sitter den som berget.

Först provade jag med slipmaskinen, kanske kunde man få bort det mesta med den? Och liksom jämna till kanterna mellan det trärena och de fyra, tjocka, lagren med färg? Icke.
Då återstod bara alternativet att få dem trärena, så jag tog till fönsterskrapan för att skrapa bort övrig färg. Men jag kan tala om att fönsterskrapor är en helt värdelös uppfinning när det kommer till att skrapa just fönster, eftersom de inte alls gör det jag vill att de ska göra, dvs skrapa bort färg. Vill man däremot ha permanenta hörselskador så rekommenderas fönsterskrapor varmt!




Då provade jag kitt-kniven. Hade jag varit kristen hade jag nog ropat Hallelujah!, men nu är jag inte det så jag säger -Fy fan vad bra! istället. Jag och kittkniven har varit väldigt tighta i någon vecka nu och den har gjort precis det jag vill att den ska göra, nämligen skrapa bort överflödig färg från fönstren. Vi har jobbat så bra ihop att ett fönster är helt färdigmålat i Alex rum och det andra är färdigt att målas så fort det har fått en fönsterbräda. Fönstret och balkongdörren i "hallen" uppe har fått ett första lager med grundfärg, och halva balkongdörren i vårt sovrum är i princip trären. Fönstret i vårt rum verkar hyfsat nyligen målat behöver jag inte skrapa, utan det får sig en omgång med slipmaskinen och lite snickerispackel eftersom de fuskat "en smula" med underarbetet.