lördag 16 oktober 2010

Idag lyckades vi låna ut våra barn i några timmar vilket gjorde att vi kunde fixa i huset båda två samtidigt. Det var väldigt tacksamt för vi hann med mycket mer än vad vi skulle ha gjort om de hade varit med.




Micke fortsatte demolera riva, och rev ut den gamla diskbänken, sista biten av toa-väggen, bilade ner det allra sista av väggen där badrummet skall vara och så tog han ner det gamla skafferiet i det som skall bli Alexanders rum. Det var en mycket gedigen konstruktion, som allt annat i huset. Skulle förmodligen ha stått pall för en mindre kärnvapen-explosion.


Detta var en gång ett skafferi...

Jag koncentrerade mig på att röja som vanligt och sopade, skottade och kastade i ett par timmar. Allt tegel är nu ute och så även allt trä som Micke sågade ner idag. Jag rev också ner det sista av tapeten i "hallen"och tog bort några lister.
När jag kastat ut allt trä och sopat av golvet ordentligt så kunde man se hur köket sett ut ursprungligen. I ena hörnet hade det varit ett sånt där fint snett skafferi som de rivit ut någon gång på femtiotalet. Det syns i vänstra hörnet på bilden ovanför. På andra sidan rummet, där Micke rev bort skafferiet och den gamla diskbänken kom det fram märken i golvet där vedspisen (!) och den gamla diskhon har stått. Även de gamla kranarna kom fram.


Notera spiken i plankan i nedre delen av bilden. Det skafferiet rasade inte i första taget!
Rakt fram ser ni de gamla kranarna. Dessa satt gömda i skafferiet.
Till höger har det stått en vedspis för länge sedan.


Ytterligare lite historia kom fram när vi rev upp den sista masonitskivan från golvet i gamla köket. Någon gång för länge sedan lade de tidningar under golvet, kanske för att isolera? och i gamla köket är dessa tidningar gamla nummer av Göteborgs-Posten från sommaren 1939. Jag hittade en intressant artikel om luftskydd...




Övervåningen är nu så tom den kan bli innan vi börjar bygga upp igen. Det är bara lite, lite tegel som skall bort där dörren till Izabelles rum skall in, annars är det inget mer rivande kvar.

Vi har planerat klart badrummet och "vår" hantverkare skall så snart han kan börja dra om stammar och el i huset, samt dra nya rör till det nya badrummet. I det gamla köket och gamla toan skall rör tas bort och pluggas igen. Snart, snart kan övervåningen börja ta den form den skall ha i fortsättningen.


torsdag 14 oktober 2010

14 oktober

Det har inte hänt så jättemycket i huset på några dagar nu... faktiskt nästan en vecka, på grund av ryggvärk, förkylningar, vård av barn etc. Igår fick jag i alla fall hjälp av Janne som bar in allt material som låg ute på balkongen under presenningar. Det var riktigt gött att få in det i huset.

Jag passade på att mäta lite och riva en del av en vägg där Izabelles dörr skall vara. Efter det stack vi hem.

Idag skulle jag dit och hämta en nyckel till rörmokaren som skall komma imorgon och koppla ur ett element, kapa lite rör och annat. Då ser jag i källaren att det är vatten på golvet, och i taket! FYFAN! Jag stängde av huvudkranen för inkommande vatten ute i garaget, jag lär ju varit snabbare än Fantomen trots mina 107 kg! Jag sprang uppför trapporna och märkte att vattnet kom längst upp ifrån. Så många svordomar som jag drog av under dom här minuterna visste jag inte ens att jag kunde! Jag tror jag fick med alla.

Antagligen är det en tegelsten som fallit mot toaletten och ett rör där som kommit lite på sned, så det har runnit längs med ett annat rör ända ner till källaren! Jag torkade upp det som låg på golven, sedan satte på jag igång värme och extra fläktar som får stå på tills det torkat helt. Jag slet ut mattan under och runt toalettstolen, torkade ur allt som var fuktigt och placerade en fläkt där. Christer kom dit en sväng och jag fick låna en liten fläkt av honom också som får stå på i källaren.

Nu får huset vara vattenlöst medan vi renoverar resten!